Doetebol - Doetebol is een belevingstuin met robuuste speelnatuur waar kinderen met natuurlijke materialen kunnen spelen en wijkbewoners elkaar ontmoeten.

Doetebol is een belevingspark in Doetinchem met robuuste speelnatuur waar kinderen met natuurlijke materialen spelen en wijkbewoners elkaar ontmoeten.

Bij Doetebol merken we dat de flora en fauna flink begint te groeien en daar zijn we blij mee. Echter betekent dat ook dat we meer rekening moeten houden met de natuur. Zo hebben zich twee hommelfamilies gehuisvest in de grond bij Doetebol. Een gemiddeld hommelvolk heeft een levensduur van 14 weken, dat is niet lang en het zijn hele nuttige dieren.

Wat is handig om te weten over hommels bij een bezoek aan Doetebol?
hommels02In principe zal je geen last van de hommels ondervinden, want ze zijn niet geïnteresseerd in onze producten. Hommels leven hun eigen leven en vallen mensen niet lastig, zoals wespen dat wel kunnen doen. Soms kan een hommel zich wel eens vergissen, maar dan is ze ook zo weer weg.

Hommels zijn goede bestuivers van allerlei planten en fruitbomen. In kassen worden ze speciaal gekweekt om tomaten en paprika’s te bestuiven. Het zijn dus ook voor de mens nuttige diertjes! Laat ze dus rustig hun gang gaan. Een hommelnest kan niet verplaatst worden. Het nest kan wel een meter diep onder de grond zitten. Hommels nestelen niet op dezelfde plaats als het jaar daarvoor.

Hommels steken zelden, alleen als ze zich ernstig in het nauw gedreven voelen. Bijvoorbeeld als ze klem komen te zitten of als het nest verstoord wordt. En dat is wel een risico bij het nest bij de pomp. Daarom hebben we de nesten bij de speelplaatsen gemarkeerd met rood lint zodat ze goed zichtbaar zijn. Een steek is vervelend, maar is meestal snel over met een beetje anti-insectenzalf, zoals Azaron of Nestosyl.

Ga uit op hommelonderzoek: https://www.knnv.nl/sites/www.knnv.nl/files/hommelkrant_1.pdf!

Voor meer informatie zie de site van de vereniging voor veldbiologie https://www.knnv.nl/hommels