Doetebol - Doetebol is een belevingstuin met robuuste speelnatuur waar kinderen met natuurlijke materialen kunnen spelen en wijkbewoners elkaar ontmoeten.

Doetebol is een belevingspark in Doetinchem met robuuste speelnatuur waar kinderen met natuurlijke materialen spelen en wijkbewoners elkaar ontmoeten.

Gefeliciteerd met uw gratis boom! Hiermee draagt u bij aan een prettigere leefomgeving, vergroening van de wijk en gezonder leefklimaat.

Groen bepaalt namelijk in belangrijke mate de kwaliteit van de leefomgeving. Bomen en andere planten zijn van levensbelang doordat ze CO2 opnemen en zuurstof uitademen, bovendien leveren bomen schaduw, absorberen ze fijnstof en dempen ze geluid. Het planten van deze boom op uw grond is een volgende stap om dit voor elkaar te krijgen.

Verzorging

Bomen zijn levend materiaal. Ze hebben verzorging, voedsel en water nodig om in optimale conditie te blijven. Een boom die verplaatst wordt heeft altijd een periode nodig om zich te herstellen. De wortels zijn beschadigd en de boom gebruikt de eerste tijd om nieuwe wortels te maken. Tijdens deze herstelperiode, maakt een boom klein blad en groeit nauwelijks. De groei komt pas in het 2e of 3e jaar na aanplant. Alle energie gaat naar het herstel van de wortels en naar het jonge schot. De plant zal veel op zijn reserves teren.

De kweker doet er alles aan om deze reserves optimaal te krijgen. Er zijn echter periodes dat de natuur wel erg veel van de plant vraagt. In deze periodes verlangt de verzorging extra aandacht van u.
Te laat ingrijpen betekent vaak terugslag in de groei, bladval, en verdroging en kan zelfs leiden tot het afsterven van de boom.

Tips voor het planten

  • Zet een boom nooit te diep. Op de grens tussen stam en wortel geeft de verkleuring hier precies aan hoe diep de boom heeft gestaan en bij het verplanten moet hij weer net zo diep komen
  • Graaf een plantgat minimaal 1,5 maal zo breed als de wortelbreedte van de plant. Voer de grond niet af, maar meng deze met potgrond of turf en gebruik deze om het gat te vullen
  • Als de afwatering in uw tuin slecht is of de grond is zwaar, (klei of veen), maak dan een plantgat dat 2 maal zo diep en breed is als de wortels
  • Plaats bij bomen minimaal één paal aan de kant waar de meeste wind vandaan komt. Zo’n paal zorgt voor een stevige verankering en kan na een paar jaar weer weggehaald worden. Plaats de paal vóór u de boom plant
  • Breng de grond goed tussen de wortels en trek de boom iets omhoog tijdens het aanvullen. Schud hem een keer zodat de aarde goed tussen de wortels komt
  • Controleer de nieuwe aanplant na storm. De wortels moeten onder de grond blijven. Druk ze desnoods nog eens goed aan

boomplantinstructie

Water

In de winter, wanneer het blad eraf is, hebben deze bomen geen extra water nodig. Zodra het blad aan de bomen komt, juist wel. Bomen, in het najaar of winter geplant, hebben in het daaropvolgende voorjaar en zomerseizoen veel water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft.

Normaal volstaat het om een maal per week de grond bij de boom goed nat te maken bij normaal weer. Bij extreem hete dagen om de dag gieten. U kunt zelf controleren of de boom water nodig heeft door een beetje grond weg te graven. Is het stoffig droog dan water geven, is de grond nog plakkerig, vochtig dan juist niet. Te veel is ook niet goed. Geef ook extra water tijdens een drogeperiode in het 2e jaar na de aanplant.

Voor alle bomen geldt dat ze op regenachtige dagen in de zomer minder water nodig hebben. Ze verdampen ook minder. Echter, de meeste zomerse buien maken alleen de bovenlaag van de grond vochtig. Het water dringt niet door tot de kluit.

Let wel: Op het slagen van deze aanplant kunnen wij geen enkele garantie geven. Het valt of staat met uw eigen zorg voor de boom.

Benieuwd naar het resultaat

Wij zijn erg benieuwd waar uw boom terecht is gekozen. Heeft u een leuke foto van de geplante boom? Stuur deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.