Doetebol - Doetebol is een belevingstuin met robuuste speelnatuur waar kinderen met natuurlijke materialen kunnen spelen en wijkbewoners elkaar ontmoeten.

Doetebol is een belevingspark in Doetinchem met robuuste speelnatuur waar kinderen met natuurlijke materialen spelen en wijkbewoners elkaar ontmoeten.

In belevingspark Doetebol in Doetinchem gaan vanaf februari 2018 drie jongeren met een verstandelijke beperking aan het werk. De jongeren zijn afkomstig van dagbestedingslocatie AnnaHoeve van Elver en hebben veel zin om op hun nieuwe werkplek aan de slag te gaan. De jongeren helpen Stichting Doetebol in het onderhoud en beheer en hebben zo een volwaardige werkplek en zinvolle dagbesteding. St. Doetebol is blij met de ondersteuning van de jongeren, want er blijven veel werkzaamheden liggen door een gebrek aan vrijwilligers.

Kansen voor jongeren met een beperking in Doetinchem

Irma Harmelink voorzitter Elver, Vanessa Schroer voorzitter St. Doetebol en Wethouder Ingrid Lambregts zijn enthousiast over de verbinding die gemaakt is tussen Elver en St. Doetebol, met medewerking van Jantje Beton en Wijkwerk van de gemeente Doetinchem. Cliënten van Elver dagbestedingslocatie AnnaHoeve zijn zo zichtbaar in de wijk Schöneveld en voor de cliënten is het werken een enorme vergroting van hun eigenwaarde. Dit project biedt tevens ruimte om de huidige samenwerking gericht uit te breiden voor de toekomst.

De vier jongeren die aan de slag gaan in de speeltuin hebben er ook zin in en voelen zich nu al erg verantwoordelijk. “Als er rommel ligt dan ruimen wij het op met een papierprikker, we verzamelen alles in een emmer en brengen het weg. Wij moeten ervoor zorgen dat de speeltuin schoon en netjes is, “aldus Fred. Ook Dewy heeft het naar haar zin: ” Als ik de sleutel heb, dan kan ik de prullenbak leeg maken. Ik moest er eerste even aan wennen in de speeltuin, maar het is erg leuk en fijn om een frisse neus te halen.”

doetebol jantje beton

Bewezen succes

In Nederland zijn er binnen het project ‘Aan de slag in de speeltuin’ al ruim 40 speeltuinen die succesvol samenwerken met een team van mensen met een verstandelijke beperking. Door de samenwerking van Fonds verstandelijk gehandicapten en Jantje Beton en de steun van de Vrienden-Loterij worden de komende jaren minimaal 125 speeltuinen verbonden met scholen voor speciaal onderwijs of instellingen voor dagbesteding. Hierdoor kunnen 875 jongeren met een beperking aan de slag. Door ondersteuning van deze jongeren kunnen meer speeltuinen openblijven, waardoor 65 duizend kinderen buiten kunnen blijven spelen. Speeltuinen, zorginstelling en scholen voor speciaal onderwijs die ook interesse hebben, kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..