Doetebol - Doetebol is een belevingstuin met robuuste speelnatuur waar kinderen met natuurlijke materialen kunnen spelen en wijkbewoners elkaar ontmoeten.

Doetebol is een belevingspark in Doetinchem met robuuste speelnatuur waar kinderen met natuurlijke materialen spelen en wijkbewoners elkaar ontmoeten.

Inwoners van de wijk Schöneveld (postcode 7003) kunnen een gratis boom krijgen van de gemeente Doetinchem. Hiermee draagt de gemeente bij aan een prettigere leefomgeving, vergroening van de stad en gezonder leefklimaat.

gratis bomen

Begin dit jaar is dit project gestart in Gaanderen, de komende jaren zal dit over de gehele gemeente verder uitgerold worden. Mensen uit de wijk Schöneveld kunnen zich tot 3 december 2016 via het aanmeldformulier onderaan deze pagina melden voor een boom naar keuze.

Wat voor boom is het?

U kunt zich aanmelden voor één boom per adres. Hierbij is er keuze uit 15 verschillende boomsoorten. De bomen hebben een stamomtrek van 12-14 cm (hoogte circa 3-3,5 meter) en worden geleverd met naakte wortel. Naakt wortelig houdt in dat er geen pot of kluit is, alleen kale wortels. Een voorbeeld van de bomen vindt u op deze pagina.

Klik op de afbeelding voor meer informatie en een grotere weergave:

Eerste orde grootte bomen (hoogte 20-25 meter volwasdom)

 1. Fladderiep

  Ulmus laevis

  FladderiepDe Fladderiep is een iep die ook al heel lang in Nederland voorkomt en niet vatbaar is voor de gevreesde iepenziekte. Hij heet Fladderiep omdat de takken een fladderige uitstraling hebben. Een beetje zoals een puber. De boom weet namelijk niet zo goed wat hij in de groei aan moet met al die takken. Het is een belangrijke waardplant voor vlinders en een heel gezonde boom.

 2. Kleinbladige linde

  Tilia cordata

  Kleinbladige lindeDe kleinbladige Linde wordt van oudsher bij huizen geplant en is één van de oudste cultuurbomen in Nederland. Het jonge blad is eetbaar en de bloesem in juni verspreidt een heerlijke geur. Dit wordt niet alleen door mensen opgemerkt, die er bijvoorbeeld thee van maken, maar met name ook door dieren. De kleinbladige Linde is namelijk één van de belangrijkste nectarplanten, dus een essentiële  bron van voedsel voor de bij en de vlinder. De Kleinbladige Linde groeit uit tot een brede, eironde boom, met enigzins hangende takken en kan ontzettend oud worden.

 3. Ruwe berk

  Betula pendula

  Ruwe berkDankzij de witte schors is de Ruwe Berk één van de meest herkenbare bomen. Het woord ‘ruwe’ in de naam is een toevoeging die aangeeft dat de boom niet de meest gladde schors heeft. Ook deze boom komt van nature voor in Nederland en stelt weinig eisen aan waar hij komt te staan. De twijgen zijn heel flexibel waardoor de boom altijd in beweging is. In de herfst valt de Ruwe Berk op door zijn mooie gele herfstkleur.

 4. Zomereik

  Quercus robur

  ZomereikDe meest voorkomende boom in Nederland is de Zomereik. De Zomereik is één van de meest waardevolle bomen voor dieren in Nederland. Hij groeit heel langzaam en heeft om die reden heel hard hout. Het jonge blad is felgroen, kleurt donkergroen in de zomer en blijft er in de winter lang aan de boom hangen. De bomen kunnen heel oud worden en vormen dan mooie, knoestige stammen en takken.

 5. Zwarte els

  Alnus glutinosa

  Zwarte elsDe Zwarte els komt van nature voor in Nederland. De boom stond oorspronkelijk vaak langs stromend water, maar het is een hele sterke boom die overal kan worden toegepast. In de winter vallen de elzenpropjes op. Glutinosa betekent kleverig en dat is omdat het blad een beetje kleeft. En daarom is het zo’n interessante boom, want het blad vangt veel stof uit de lucht. De donkere schors heeft ervoor gezorgd dat de boom nu Zwarte Els wordt genoemd.

 6. Zwarte populier

  Populus nigra

  Zwarte populierDe Zwarte Populier is de enige populier die al heel lang in Nederland voorkomt. Als de boom de ruimte en tijd krijgt, kan hij zeer oud en groot worden. Door de snelle groei heb je al snel een volwassen boom, waarin vogels zich kunnen nestelen. Het blad van de Zwarte Populier staat bekend om het prettige geluid wat de boom maakt bij elk zuchtje wind. Om die reden komt de popelier voor in het beroemdste gedicht van Marsman, ‘Herinnering aan Holland’.

Eetbare vruchtbomen eerste orde grootte

 1. Tamme Kastanje

  Castanea sativa

  Tamme kastanjeDe Tamme Kastanje komt uit Midden-Europa en het Middellandse zeegebied. In dat gebied is het een echte gebruiksboom. De kastanjes worden gegeten en het hout is ideaal om te verwerken. Het is een soort hakhout. Als je de stam omzaagt, komt er na een tijdje weer een nieuwe boom. Heel handig dus als je steeds bepaalde stammen nodig hebt. Daarom is het in de wijnbouw een veel gebruikte houtsoort om wijnranken te stutten. Het blad is hard en gezond en nauwelijks vatbaar voor ziekten. De bloemen zijn in het voorjaar een goede nectarbron voor bijen.

 2. Walnoot

  Juglans regia

  WalnootDeze notenboom is door Alexander de Grote meegenomen uit Azië. De notenboom is een wijze boom. Naast de heerlijke notenis ook het hout een belangrijk product van deze boom. Er worden namelijk gereedschappen, geweerkolven en meubels van gemaakt. In het verleden werd de boom vaak aangeplant als er een kind in een familie werd geboren. Het blad van een notenboom jaagt in de zomer de muggen weg.

Tweede en derde orde grootte bomen (hoogte 8-15 meter volwasdom)

 1. Gewone lijsterbes

  Sorbus acuparia

  Gewone lijsterbesDe Gewone Lijsterbes is een markante boom die de seizoenen duidelijk laat zien. Zo loopt de boom in het voorjaar uit met licht groene blaadjes, gevolgd door een rijke bloei van witte bloemschermen. In de zomer is de boom getooid met gezond groen blad en in de herfst komen hangen de knaloranjerode bessen in grote trossen aan de boom. Deze blijven lang hangen en vormen pas aan het einde van de winter een traktatie voor de vogels, die er gek op zijn.

 2. Krentenboompje

  Amelanchier arborea

  KrentenboompjeDe Krentenboom {Amelanchier arborea ‘Robin Hill’) blijft een kleinere boom die vooral bekend is om zijn hele mooie bloei in het voorjaar en de spectaculaire herfstkleuren in het najaar. Het uitlopen van het bronskleurige blad in het voorjaar, net na de bloei, is een echte voorjaarsbode. De bessen zijn te eten, maar vaak zijn de vogels je voor!

 3. Rode esdoorn

  Acer rubrum

  Rode esdoornDe rode esdoorn is twee keer per jaar spectaculair. In het voorjaar door de vele kleine, rode bloempjes die de hele boom rood kleuren. In het najaar door de fraaie herfstkleuren, beginnend met geel en verkleurend naar oranje en rood. In de tussentijd heeft de boom een fraai groen blad dat er continu gezond uitziet. De grijze bast is het toetje op de taart en krijgt, naarmate de boom ouder wordt, steeds diepere groeven.

 4. Rode kerspruim

  Prunus cerasifera ‘Nigra’

  Rode kerspruimDe Rode Kerspruim is vooral beroemd vanwege de donkere rood-paarse bladeren, die het hele jaar nadrukkelijk aanwezig zijn. Ook de roze bloesem in het voorjaar, die tegelijk met het uitlopen van het blad verschijnt, is zeer zeker een pluspunt van deze boom. Het blad wordt steeds roder, naarmate de herfst. De voorjaarsbloesem van deze sierkers kondigt aan dat de donkere winter dan toch echt is afgelopen. De Rode Kerspruim is een echte sierboom.

Eetbare vruchtbomen tweede en derde orde grootte

 1. Boomhazelaar

  Corylus colurna

  BoomhazelaarDe Boomhazelaar komt oorspronkelijk uit Turkije en is een hazelnotenboom. Er is ook een struik die hazelnoten maakt, maar dit is echt een boom, met een prachtige, zachte en mooi gegroefde bast. Aan de Boomhazelaar komen eetbare hazelnoten.  In de herfst krijgt de boom prachtige gele herfstkleuren. Het is een snoepboom voor de eekhoorn.

 2. Conference peer

  Pyrus communis

  Conference peerDe Conference peer is de meest bekende peer in Nederland en hoewel hij al heel oud is (1890), is het nog steeds een zeer gezonde en goed bewaarbare peer. De grote vruchten zijn lekker en de rijke bloei van spierwitte bloesem in het voorjaar is een traktatie voor mens en dier. Perenbomen groeien behoorlijk stijl en worden niet snel breed. Ze kunnen ook, naarmate ze ouder worden, mooi grillige takken vormen. Ze zijn bovendien te leiden in alle denkbare vormen en dus geschikt voor elke tuin.

 3. Elstar appel

  Malus domestica

  Elstar appelDe Elstar appel is één van de bekendste appels in de supermarkt. In het voorjaar hebben de bomen een rijke wit-roze bloesem, waar de bijen van kunnen genieten.  Aan het eind van het jaar hangen ze vol met heerlijke appels, die niet alleen een mooie kleur aan de boom geven, maar ook eetbaar zijn voor mens en dier. De Elstar is een behoorlijk gezonde boom en hoe ouder hij wordt, des te karakteristieker hij eruit ziet. De bast wordt steeds grilliger en de zware takken die de appels moeten dragen, kun je zelf vormen. Als een leiboom , hele smalle boom of met mooie laaghangende takken.


Hoe groot zijn de bomen?

Afhankelijk van de locatie waar de boom geplant wordt kunt u kiezen voor een grote (eerste orde) of een wat kleinere boom (tweede en derde orde). Over het algemeen zijn bomen van de eerste orde het meest geschikt voor adressen buiten de bebouwde kom en bomen van de tweede en derde orde het meest geschikt voor tuinen binnen de bebouwde kom.

Grootte boom Bovengronds obstakelvrij Hoogte volwasdom Kroonbreedte volwasdom
1e orde 8 meter 20-25 meter 12 meter
2e en 3e orde 4 meter 8-15 meter 5-7 meter

orde1orde3

Uitgifte bomen

De bomen worden in week 50 op het huisadres door de gemeente afgeleverd.

Tot wanneer kan ik me aanmelden?

Het aanmeldformulier (onderaan deze pagina) kan tot zaterdag 3 december ingevuld worden.

Waarom geeft de gemeente Doetinchem een gratis boom weg?

Groen bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van de leefomgeving. Bomen en andere planten zijn daarin van levensbelang doordat ze CO2 opnemen en zuurstof uitademen, bovendien leveren bomen schaduw, absorberen ze fijnstof en dempen ze geluid. Omdat het grootste deel van de ruimte in een wijk of dorp, particuliere ruimte is, is de kwaliteit van die omgeving sterk afhankelijk van wat mensen er zelf van maken. De gemeente stimuleert daarom eigen initiatieven om die omgeving te verbeteren.

Hoe meld ik mij aan voor een gratis boom?

Aanmelden voor een gratis boom is niet meer mogelijk.